Hiilijalanjäljen laskenta auttaa KalPaa vastuullisuustyössä



KalPa halusi laskea Liiga-ottelunsa hiilijalanjäljen oppiakseen, miten seuran ja etenkin sen ottelutapahtumien ympäristövastuuta voitaisiin kehittää. Lumme Energian keväällä 2022 tekemä hiilijalanjäljen mittaus antaa seuralle tarkkaa dataa, jonka perusteella toiminnan hiilijalanjälkeä saadaan kutistettua.

Keväällä 2022 tehdyssä laskennassa selvisi, että suurin osa ottelun hiilijalanjäljestä koostuu yleisön liikkumiseen liittyvistä päästöistä. Myös ottelussa tarjotut ruoka ja juoma, erilaiset materiaalit, kuten muoviset ja kartonkiset fanituotteet sekä jääkiekkohallin energiankulutus, vaikuttivat ottelun hiilijalanjälkeen. Hiilijalanjäljen paljastanut KalPa-Tappara-liigaottelu pelattiin Kuopiossa Olvi Areenalla 12.3.202. Olvi Liiga-ottelun hiilijalanjälki on noin 9,4 tonnia hiilidioksidia, ja sen mittasi Lumme Energia yhdessä CO2eston kanssa. Laskenta tehtiin Greenhouse Gas Protocol -standardien mukaisesti.

Näin hiilidioksidipäästöt jakautuivat:

– 56 % matkustaminen
– 17 % erilaiset materiaalit
– 14 % ruoka ja juoma
– 13 % energian kulutus

Hiilijalanjälki pienenee tehokkaimmin panostamalla yleisön ja joukkueen ottelumatkoihin

Suurin osa KalPan Liiga-ottelun hiilijalanjäljestä muodostui tutkimuksen mukaan matkustamisesta. Laskennassa huomioitiin vierasjoukkueen, kotijoukkueen, henkilökunnan ja yleisön matkustaminen areenalle. Arviolta puolet yleisöstä oli saapunut paikalle omalla autolla, ja keskimäärin kuljettu matka oli noin 45 kilometriä. Katsojat saapuivat peliin myös kimppakyydeillä, paikallisbusseilla, kävellen ja pyörällä.

KalPan markkinointi- ja tapahtumakoordinaattori Hanna Tuhkanen kertoo, että KalPa panostaa kannustimiin, jotka innostavat yleisöä käyttämään ahkerammin Kuopion joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen mahdollisuuksia.

– KalPan peliin pääsee Kuopion seudun joukkoliikenteen Vilkku-bussilla lastenlipun hinnalla ottelulippua tai kausikorttia vilauttamalla. Hallilla on myös Vilkku-kaupunkifillareiden pysäköintipaikka.

Tuhkanen jatkaa, että KalPa kannustaa myös henkilökuntaansa kestävään liikkumiseen. Esimerkiksi Liigan otteluohjelmaa on rakennettu niin, että pitkillä vierasottelumatkoilla pystyttäisiin pelaamaan useampi ottelu samalla suunnalla olevilla paikkakunnilla, jolloin ei tulisi niin paljon edestakaisin ajamista.

Energiaratkaisut vaikuttavat hiilijalanjälkeen merkittävästi

Olvi Areena remontoitiin pari vuotta ennen hiilijalanjäljen laskentaa. Saneerauksen yhteydessä tehtiin isoja energialinjauksia yhdessä Kuopion kunnallistekniikan kanssa. Halliin asennettu led-valaistus vähentää energiankulutusta, ja hiilidioksidin avulla jäädytettävän jään lauhdelämpöä hyödynnetään uimahallin lämmittämisessä.

Sähkö- ja kaukolämmön osuus KalPan hiilijalanjäljestä saadaan hallissa nollaan, kun Olvi Areena siirtyy lähiaikoina vihreään kaukolämpöön ja Lumme Energian 100 % uusiutuvan energian sähkösopimukseen. Hiilijalanjälkeen vaikuttavia päästöjä tullaan pienentämään eri toimenpitein ja lopuksi myös kompensoimaan.

– Energiaratkaisuilla voidaan tehdä paljon hyvää. On kuitenkin ollut mahtavaa huomata, kuinka pienilläkin valinnoilla voi vaikuttaa valtavasti – esimerkiksi kahvin vaihtaminen hiilineutraaliin toi hallin ravintoloille peräti 100 kilogrammaa päästövähennyksiä, Tuhkanen huomauttaa.

Fanituotteet ja ruokailu tarkkailuun – pienilläkin teoilla voi vaikuttaa!

Jäähallin ravintoloissa kertakäyttöastiat vaihtuvat täysin joko biohajoaviin tai kestäviin ja pestäviin. Juomia ei enää pääsääntöisesti kaadeta tuoppeihin, vaan ne tarjoillaan suoraan tölkeistä. Myös ravintoloiden ruokalistoja aiotaan rukata ilmastoystävällisemmäksi.

– Lihavaihtoehtojen rinnalle tuodaan jatkossa enemmän kanaa ja kasviksia. Myyntitilastoista voidaan jatkuvasti seurata, miten ne käyvät kaupaksi eikä hukkaa synny, Tuhkanen kertoo.

Poimintoja KalPan ympäristövastuuteoista:

– Useita otteluita samalla vieraspelireissulla.
– Yhteistyö paikallisliikenteen kanssa ja kannustaminen kevyen liikenteen käyttöön.
– Uudistettu jäähallitekniikka, esimerkiksi vedettömät pisuaarit ja säädettävä led-valaistus.
– Hiilidioksidilla toimiva jääratakoneisto, jonka lauhdelämpö hyödynnetään uimahallissa.
– Siirtyminen uusiutuvaan energiaan.
– Biohajoavien ja kestoastioiden suosiminen.
– Kierrätykseen panostaminen ja kierrätysopastus yhteistyössä Jätekukon ja Granon kanssa.

Hiilijalanjälki saatiin mitattua koronarajoituksista huolimatta

Ennen hiilijalanjäljen laskentaa Lumme Energia suunnitteli, mitä kaikkea tietoa tapahtuman järjestelyistä tarvitaan ja auttoi KalPaa hankkimaan tiedot. Jätehuollon, ravintoloiden ja myymälöiden luvut saatiin kerättyä kirjanpidosta.

Matkustamiseen liittyvää tietoa koottiin yleisöltä ja henkilökunnalta kyselytutkimuksen avulla. Kaikkineen mittauksen suunnitteluun, tiedottamiseen, datan keräämiseen ja analysoimiseen kului aikaa muutama kuukausi, ja prosessi sujui Tuhkasen mukaan juohevasti.

– Mittauksesta sovittiin jo tammikuussa 2022 ja homma olisi teknisesti onnistunut toteuttaa nopeamminkin. Päätimme kuitenkin tehdä laskennan vasta Liigan loppukaudesta, kun koronarajoitukset oli purettu ja yleisöä alkoi taas virrata peleihin, Tuhkanen avaa.

Uusi hiilijalanjäljen laskenta näyttää suuntaa seuraaville vastuullisuusteoille

Keväällä 2023 Lumme Energia toteuttaa KalPan Liiga-pelissä uuden hiilijalanjäljen laskennan, josta saadaan tarkkaa tietoa tilanteen muutoksesta. Sen jälkeen seuraavien vastuullisuustekojen miettiminen on taas helpompaa.
Matkan varrella Lumme Energia myös auttaa KalPaa vastuullisuusviestinnässä ja kumppaniverkoston vastuullisuuden kehittämisessä.

– KalPa haluaa olla vastuullisuuden edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Lumme Energia on tässä työssä hyvä kumppani, jonka avulla hiilijalanjäljen mittaaminen ja tulosten tulkinta on tuntunut helpolta. Tämä hanke on ollut meille pieni satsaus siihen nähden, kuinka valtavasti hyötyä laskennan tuloksista on toiminnan kehittämisessä, Tuhkanen kiittelee.