Liiga-kausi käynnistetään hiilineutraalilla ottelulla


Ke 13.9.2023 KalPa-SaiPa -ottelussa lasketaan ottelutapahtuman hiilijalanjälki. Samalla KalPa sitoutuu kompensoimaan mittaustuloksen mukaiset hiilidioksidipäästöt.

Liiga-kausi käynnistyy KalPan osalta keskiviikkona 13.9. klo 18.30 alkaen, kun Olvi Areenalle vastaan asettuu Lappeenrannan SaiPa. Ottelussa halutaan nostaa esiin vahvasti myös ympäristövastuullisuutta ja sitä, kuinka voimme jokainen osaltamme pienentää omaa hiilijalanjälkeämme.

KalPa on myös sitoutunut kompensoimaan kyseisen ottelutapahtuman hiilijalanjäljen ja sen selvittämistä varten ottelusta tehdään hiilijalanjälkimittaus. Edellisen kerran laskenta tehtiin KalPa-Tappara-ottelussa Olvi Areenalla 12.3.2022. Keväällä 2022 tehdyssä laskennassa selvisi, että suurin osa ottelun hiilijalanjäljestä koostuu yleisön liikkumiseen liittyvistä päästöistä. Myös ottelussa tarjotut ruoka ja juoma, erilaiset materiaalit, kuten muoviset ja kartonkiset fanituotteet sekä Olvi Areenan energiankulutus, vaikuttivat ottelun hiilijalanjälkeen. Ottelutapahtuman hiilijalanjälki oli tuolloin noin 9,4 tonnia hiilidioksidia, ja sen mittasi Lumme Energia yhdessä CO2eston kanssa. Laskenta tehtiin Greenhouse Gas Protocol -standardien mukaisesti.

Näin hiilidioksidipäästöt jakautuivat:

– 56 % matkustaminen
– 17 % erilaiset materiaalit
– 14 % ruoka ja juoma
– 13 % energian kulutus

Ensimmäisen mittauksen tulosten perusteella KalPa on pyrkinyt kehittämään ottelutapahtumaansa hiilijalanjälkeä pienentävästi muun muassa tiiviillä yhteistyöllä kumppaneidensa kanssa sekä esimerkiksi tekemällä ilmastoystävällisempiä valintoja mm. ravintolatoiminnassaan. Erityisesti yleisön liikkumiseen liittyen kannustamme otteluun tulijoita hyödyntämään julkista liikennettä, johon paikallisliikenne Vilkku tarjoaa edullista ottelupäivän lippua Kuopio-Siilinjärvi akselilla. Myös Vikku-fillarit ovat erinomaisesti ottelukävijöiden saavutettavissa, kun fillareiden parkkipaikka sijaitsee aivan Olvi Areenan välittömässä läheisyydessä.

Nyt suoritetavassa laskennassa huomioidaan edellisen tapaan sekä KalPan omista toimista aiheutuvia, että esimerkiksi yleisön liikkumisesta aiheutuvia päästöjä. Tätä varten pyydämme yleisöä vastaamaan mittaukseen liittyvään kyselyyn, joka julkaistaan ottelupäivänä nettisivuillemme, sekä lähetetään uutiskirjeenä ottelussa olleille katsojille. Kyselyyn osallistuneiden kesken arvotaan palkinto.

Otteluisäntä Lindström

Keskiviikkona pelattavan kaudenavausottelun otteluisäntänä toimii Lindström Oy. KalPan ja Lindströmin yhteistyö konkretisoituu vahvasti vastuulliseen toimintaan, jota korostetaan viestinnän keinoin. Olvi Areenan yleisölle Lindströmin kestävät palvelut näkyvät muun muassa saniteettitilojen käsipyyherullissa - tällä vähennetään vahvasti paperijätteen määrää.

Kaudelta 2022-2023 KalPan yhteistyökumppanina ollut Lindström jakaa KalPan kanssa samoja vastuullisen toiminnan arvoja. Keskiviikon ottelun osalta KalPa ja Lindström Oy haluavatkin haastaa jokaisen Olvi Areenan tapahtumiin tulevalla kaudella saapuvan pyrkimään vähentämään yksityisautoilua ja tukemalla muun muassa joukkoliikennettä.

KalPa-juniorit saapuvat otteluun kulkueena

Kauden avaukseen ovat viime vuoden tapaan kutsuttuna jälleen kaikki KalPan juniorijoukkueet toimihenkilöineen. Edellisellä kerralla paikalla oli yli 800 Juniori-KalPalaista ja myös tämän vuoden avausotteluun heitä on odotettavissa vähintään yhtä suuri määrä. Tällä kertaa juniorit saapuvat otteluun kulkueena Kuopion torilta ja tuohon kulkueeseen ovat tervetulleita liittymään myös muut otteluun tulijat. Kulkue kokoontuu torille klo 17.00 alkaen ja sen on määrä lähteä liikkeelle klo 17.15. Kulkue etenee Tulliportinkatua pitkin Kasarmipuistoon, jonka läpi se kulkee Olvi Areenalle. Kulkueen liikkumista valvovat liikenteenohjaajat sekä järjestyksevalvojat. Lisäksi pyydämme kulkueeseen osallistuvia pysymään jalkakäytävillä ja noudattamaan liikennesääntöjä.