Liiga ja liigaseurat mukana IBD-viikolla hyvällä asialla


Kuva: Jonna Nurminen

IBD-viikkoa vietetään 1.–6.12.2015 ensimmäistä kertaa Suomessa. Viikolla halutaan tuoda esille tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD) ja muistuttaa siitä, että kaikki sairaudet eivät näy ulospäin.

IBD-viikon järjestää Crohn ja Colitis ry yhteistyössä IBD Cyclingin, Liigan ja liigaseurojen kanssa. IBD-viikon tapahtumat keskittyvät jääkiekko-otteluihin, koska liigapelaajista Teemu Ramstedt HIFK:sta, Jari Sailio Bluesista ja Ville Uusitalo Ässistä ovat kertoneet sairastavansa IBD:tä. Myös entiset jääkiekkoilijat Raimo Helminen ja Esa Keskinen sairastavat IBD:tä ja kertovat tarinansa IBD-viikolla.

IBD-viikolla tuodaan esille, että sairaus voi olla kenellä tahansa, joka kävelee vastaan tai pelaa suosikkijoukkueessa jääkiekkoa.
– Vaikka sairaus voi olla akuuttiaikana vaikea ja kipeä, on sairauden kanssa myös mahdollista elää normaalia elämää, Teemu Ramstedt HIFK:sta kertoo.

IBD:tä sairastavien elämän laatuun vaikuttaa lääkehoidon lisäksi terveelliset elämäntavat ja muilta sairastavilta saatu tuki ja ymmärrys. Yhteistyö liigaseurojen kanssa mahdollistaa IBD:tä sairastavien ja heidän läheistensä kohtaamiset urheilullisissa merkeissä IBD-viikolla.


Vessapassi jääkiekkoilijoiden videoissa

Pelaajat laittoivat itsensä likoon ja tekivät IBD-videoita, joita voi nähdä IBD-viikolla Crohn ja Colitis ry:n sosiaalisen median kautta ja Liigan mainoskatkoilla IBD-viikon jääkiekkopeleissä. Videoissa pääosassa on Vessapassi, joka on Crohn ja Colitis ry:n jäsenetu. Vessapassin tarkoituksena on helpottaa IBD:tä sairastavien mahdollisuutta päästä välittömästi lähimpään vessaan, esimerkiksi INVA-vessaan, henkilökunnan WC:hen tai veloituksetta maksullisiin vessoihin. IBD on sairaus, jossa välitön vessaan pääsy voi olla tarpeellinen monta kertaa päivässä. Sairaus ei ole tarttuva.

IBD käsittää tulehdukselliset suolistosairaudet Crohnin taudin ja colitis ulcerosan. Suomessa on tällä hetkellä melkein 45 000 IBD:tä sairastavaa. Uusia tapauksia todetaan vuosittain yli 2 000. IBD:n syytä ei vielä tiedetä. Alttius sairastumiseen on liitetty muutamiin geeneihin, mutta sairauden puhkeamiseen epäillään liittyvän myös joitain ympäristötekijöitä. 

Kuopiossa IBD-viikon ottelu on la 5.12. pelattava KalPa-Blues, johon on Crohn ja Colitis ry:n jäsenille etuhintaisia istumapaikkalippuja (etuhinta 12 €/hlö, normaalisti 22 €/hlö).

Tutustu Crohn ja Colitis ry:n sivuihin Facebookissa ja YouTubessa.